-
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Nedir?
Bir þirketin ya da markanýn sosyal ve çevresel kaygýlarý kendi istekleriyle faaliyetlerinin ve paydaþlarýyla iliþkilerinin bir parçasý haline getirmesi ve tüm paydaþlara karþý etik ve sorumlu davranmasý, bu yönde kararlar almasý ve uygulamasýdýr.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projesi gerçekleþtirmek isteyen firmalarýn dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?
Kurumlar KSS çalýþmalarýný yalnýzca bir proje gibi deðil, bir anlayýþ olarak tüm iþ süreçlerinde uygulamalýdýrlar. KSS projeleri gerçekleþtirirken hem kuruma hem de topluma fayda saðlamasý, deðer üretmesi ilkesinden hareket edilmelidir.
KSS’nin kurumun en üst düzey yönetimi ve çalýþanlarý tarafýndan kabul görüp sahiplenilmesi ve kurum dýþýnda olduðu kadar kurum içinde de iletiþime önem verilmesi gerekmektedir.
Kurumlarýn dikkat etmesi gereken bir baþka faktör de, bir projeyi sahiplenirken o projenin odaðýndaki soruna yönelik sürdürülebilir çözümler üretilmesi konusunda önderlik etmektir. Projelerin tüm süreçlerinde dikkat çekmek istediðimiz bir baþka önemli nokta ise ölçümlemedir. Projenin kurum kültürü, vizyonu ve misyonuyla örtüþmesi ve samimiyeti firmalarýn dikkat etmesi gereken olmazsa olmaz unsurlardandýr.
KSS’nin çok hassas bir alan olmasý bütün bu sürecin doðru yönetilmesinde uzman kuruluþlarýn üzerine düþen rolü daha önemli hale getirmektedir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projeleri firmaya neler kazandýrýr?
KSS’nin iki tarafý vardýr; þirket ve toplum.
KSS’nin en önemli sonucu ortaya çýkardýðý toplumsal faydadýr. Bu fayda, topluma olduðu kadar þirkete de yönelik olmalýdýr.
KSS faaliyetlerinin þirketlere saðladýðý faydalar;
bütünleþik pazarlamanýn bir boyutuna, þirket bilinilirliðinin bir aracýna, halkla iliþkilerin bir bölümüne ve þirket kültürünün içeriðine yansýyor.
-KSS markalara ruh katarak kurum ve markaya deðer kazandýrýyor.
- Tüketici ile ürün arasýnda güven iliþkisi kuruyor ve markanýn pazar payý büyüyor. ----Ýmaj ve toplumsal deðer örtüþmesi saðlanýyor.
-Nihayetinde amaçlarýna ulaþýrsa, yani doðru yapýlýrsa, itibar üretiyor.
-Toplum geleceðe daha güvenle bakýyor.
-Þirketler toplumdan aldýðýnýn bir kýsmýný topluma geri veriyor.
-KSS bir toplumsal sorunla iliþki kurmaktýr.
-Bir kimlik ilanýdýr. Bilinirlik ve farkýndalýk yaratýr.
-Kurumsallaþmayý kimliklendirme ile hýzlandýrýr.
-Ýmajý itibara çevirir ve büyütür.
- Ýtibar iþletmeler için en önemli kazanýmdýr
- Kurumun yaptýklarýna toplumun özellikle dýþarýdakilerin biçtiði deðerdir.
-Ýncedir, samimiyet gerektirir, kazanýmý zor kaybedilmesi kolaydýr.
- KSS projeleri kurumsal bütünlük ve kimlikle sýký örülmüþ olmalýdýr.
|